Wil je aan de slag te gaan met het inzetten of verbeteren van technologie binnen jouw facilitaire organisatie? Dan doe je er goed aan een stap terug te zetten. Begin bij het begin.
Aan een goede implementatie gaan een aantal belangrijke stappen vooraf. Sla je deze stappen over dan is de kans groot dat je eindigt met een oplossing die niet voldoende aansluit bij de wensen en processen van jouw organisatie.
In een reeks blogs neem ik je graag mee in algehele aanpak die WeJoin hanteert om ICT oplossingen te implementeren bij facilitaire organisaties. Het uiteindelijke doel: het ontketenen van Facilitair Succes met de juiste ICT.
In deze eerste blog beginnen we bij het begin: het bepalen van de juiste focus middels inzicht in je facilitaire doelstellingen en processen.
Een ICT oplossing is altijd een middel en nooit een doel. Het is tenslotte zonde om tijd en moeite steken in een implementatie als deze je niets gaat opleveren in gemak, klantgerichtheid, efficiëntie of wat dan ook.
Het is belangrijk te bedenken waarvoor je precies technologie wil inzetten en welk probleem je denkt dat het oplost. Of je nu denkt aan een nieuw Facilitair Management Informatie Systeem (FMIS), Building Information Management (BIM), sensoren, een Business Intelligence (BI) dashboard of welke andere technologische oplossing dan ook; een goede implementatie valt of staat met heldere en duidelijke doelstellingen en processen. Deze vormen dan de leidraad waarop je je keuzes baseert en bieden houvast wanneer je veranderingen gaat doorvoeren.
De eerste stap bij elke implementatie is om terug te gaan naar je doelstelling(en). Wellicht heb je deze al op de plank liggen en zo niet dan kan het zeker verstandig hier eens bij stil te staan. Een bedrijfsstrateeg zou je mogelijk uitdagen om een BHAG (Big Hairy Audacious Goal) vast te stellen. Een zeer ambitieuze (bijna onbereikbare doelstelling) waar je de komende jaren naartoe wil werken. Dat kan dé doelstelling zijn van jouw eigen facilitaire afdeling of die van het hele bedrijf. Mooi als je dat wil nastreven maar voor facilitaire organisaties kan het ook heel goed werken om praktische doelstellingen op te schrijven. Bijvoorbeeld “het behalen van klanttevredenheid van gemiddeld een 8 in het komend jaar”. Zolang je maar langere termijn doelstellingen hebt om je prioriteiten aan te toetsen. Deze doelstelling fungeert als richtlijn voor het verbeteren van je processen.
Zodra je doelstellingen helder hebt kun je aan de slag met Kritische Succes Factoren, een term waar je wellicht bekend mee bent. Met Kritische Succes Factoren kun je per doelstelling identificeren wat de de kritieke voorwaarden zijn voor het behalen ervan. Als het bijvoorbeeld je doelstelling is om klanttevredenheid te verhogen, dan kunnen “klanttevredenheid” en “medewerker tevredenheid” beiden kritische voorwaarden zijn om die doelstelling te bereiken. Medewerker tevredenheid in dit geval vanuit de overtuiging dat tevreden medewerkers bijdragen aan de tevredenheid van klanten. Ook “serviceniveau” en “klachten” (of in ieder geval de afwezigheid daarvan) kunnen succesfactoren zijn voor de klanttevredenheidsdoelstelling. Het opstellen van de juiste KSF helpt je te bepalen aan welke knoppen je moet draaien om de doelstelling te bereiken.
Nadat je je doelstellingen en KSF hebt geformuleerd kun je in kaart brengen welke processen zich binnen je facilitaire organisatie voordoen. Dit mag simpelweg een lijst zijn met de verschillende processen onder elkaar benoemd.
Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld je diensten zoals receptie en handyman als verschillende processen te zien, maar beter nog kijk je naar de verschillende processen vanuit gebruikers oogpunt. Binnen deze processen komen dan vanzelf de diensten als receptie en handyman aan bod.
Voorbeelden van processen vanuit gebruiksoogpunt kunnen zijn:
Ook processen als facturatie en klanttevredenheidsonderzoeken zijn processen die je mee kunt nemen in je overzicht. Hoe beter je een overzicht kunt creëren van alle processen die er spelen binnen jouw organisatie, hoe beter je op een later moment in kaart kunt brengen waar de verbeterpunten liggen.
Zodra je een lijst hebt met de verschillende processen kun je een prioriteit toekennen. De vervolgstap is namelijk om per proces te bekijken welke verbeteringen er gewenst zijn zodat je daarop vervolgens je ICT behoefte kunt baseren. Het helpt om dan om inzichtelijk te maken welke processen de meeste aandacht eisen. Dat kun je doen door een cijfer toe te kennen voor zowel het belang van het proces als voor de prestatie van het proces en deze met elkaar te vermenigvuldigen. Hoe hoger het uiteindelijke cijfer, hoe meer prioriteit het betreffende proces heeft.
Belang van het proces
Het belang van het proces kun je bepalen aan hand van de kritische succes factoren die je hebt geïdentificeerd. In hoeverre levert het proces een bijdrage aan de kritische succesfactoren en daarmee de doelstelling? De processen die het meest van impact zijn geef je een 5 en degene die het minst van impact zijn een 1.
Prestatie van het proces
Naast de belangrijkste processen kan het ook waardevol zijn een inschatting te maken over hoe goed het proces op dit moment presteert. Op een later moment kun je hier dieper induiken, maar vaak zal je onderbuikgevoel al genoeg informatie geven over of een proces wel of niet goed presteert. Een cijfer geven kun je bijvoorbeeld doen door voor elk proces een cijfer te plaatsen tussen 1 en 5. Je kent daarbij een 1 toe aan de processen met de beste prestatie (deze lopen al goed), en een 5 voor de processen met de slechtste.
Voor de beoordeling van je procesprestatie kun je eventueel gebruik maken van KPI’s als je die hebt. Dit zijn metingen die je helpen inzicht te krijgen in de prestatie van een proces. Voor deze blog is dit een brug te ver, maar ik sluit niet uit dat ik hier in de toekomst een blog aan zal toewijden.
WeJoin heeft een handige template ontwikkeld waarmee je de beschreven stappen overzichtelijk kunt uitwerken voor jouw organisatie. Wil je deze ontvangen? Laat dan hieronder jouw mailadres achter.
Uiteraard zijn er soms direct prioriteiten duidelijk en moet je soms snel stappen zetten om de basis op orde te krijgen voordat je aan de rest van de processen kunt beginnen. Toch kan dit stappenplan houvast bieden bij het stellen van prioriteiten. In een volgende blog zal ik verder ingaan op het uittekenen van een individueel proces en het vaststellen van verbeterprioriteiten op basis daarvan. In de blogs daarna volgen onderwerpen als het selecteren van de juiste ICT partners / leveranciers op basis van je processen en het implementeren van de gekozen ICT oplossingen.
Mocht je verdere informatiewensen of eens vrijblijvend in gesprek gaan? Neem dan gerust contact met ons op.
Bronnen
Hendriks, H., 2018. Procesmanagement in de praktijk. Hilversum: Concept uitgeefgroep.
Schrijf je hieronder in en ontvang onze nieuwe blogs in je mailbox.
menu.
expertises.
Bedrijfsgegevens.